Tuesday, June 14, 2011

doughnut 1st time made...

Waktu cuti-cuti ni aku tak tau nak wat ape selain mengemas umah n masak. Mula-mula pikir aku nak menjual nasi lemak je. tapi bila pikir2 balik wat nasi lemak leceh sket. n nak membungkus lagi satu hal.nk mencari daun pisang di mana pulak. tambahan lagi klau nak jual nasi lemak harusla waktu pagi. aku tak sanggup kot nk bngun awal pg setiap hari.tak mampu rasanya. jadi bila aku pikir2 balik...hmmm..ape kata menjual donat pd waktu petang. deco la sket ngn coloured rice or choc chip.mesti ade org nk beli if jual dari umah ke umah setiap ptg. so the 1st step adalah wat demo untuk membuat donut dahulu. search punya search dpt plak resepi dari website dari dapur azli razali.kredit diberikan kepada chef azli.hehe..ni dia resepinya

Bahan-bahan:


500gm (2 1/2 cawan) tepung gandum/ tepung berprotein tinggi
3/4 cawan susu segar UHT
1 camca teh garam
2 sudu besar gula kaster
1 paket/11 gm yis kering (brand mauripan)
3 sudu besar marjerin/mentega 2 biji telur
Cara membuatnya pulak:
  1. Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaulkan bahan tadi dan aduk/ ulik sehingga menjadi doh yang tidak melekit.
  2. Sekira basah campur kan tepung dan sekira kering campur sedikit susu atau air.
  3. Tutup dengan plastik wrap/ tuala basah dan rehatkan doh lebih kurang 40-45 minit atau sehingga doh menjadi dua kali saiz asal.
  4. Tepuk/tumbuk doh yang telah naik itu sehingga leper dan terapkan dengan menggunakan penerap donut 5. Biarkan donut yang tekah diterap sehingga cukup mengembang dalam 20-25 mint.
  5. Goreng dengan minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
  6. Donut yang telah masak boleh digaul dengan gula kaster atau disalut dengan coklat masakan.
    Nak tgk hasilnya...nah..ini dia...si gebu
    walaupun rupa dia x cantik sebab x guna doughnut cutter yang sepatutnya, rasa dia...sodap...very fluffy..hehe.ni blum deco lagi...mintak2 la tahan kefluffian dia nak dapt menarik minat jiran-jiran untuk membelinye..wahaaa...



No comments:

Post a Comment